Uruguaylı kadınlar, erkek şiddetini yargılayacak ayrı mahkemelerin kurulmasını talep etti
Güney Amerika ülkesi Uruguay’da kadına yönelik erkek şiddeti davaları çoğunlukla iş yükü gerekçesiyle görülmüyor ya da çok ileri bir tarihe erteleniyor. Bu sorunun çözümü için erkek şiddetini yargılayacak ayrı mahkemelerin olmasını isteyen kadınlar, bu davalara bakacak mahkemelere fon sağlanmamasına tepkili. Uruguay Yüksek Adalet Divanı (SCJ) önceki gün 2024’e kadar geçerli Bütçe Yasası içinde ayırdığı fonda, cinsiyet temelli şiddet mahkemelerinin kurulması için mali kaynak olmadığını açıkladı.
Milletvekili Liliam Kechichian ise “Meclis’te erkek şiddetine karşı mahkemelere fon ayrılması talebi destek görmesine rağmen SCJ bütçe olmadığını açıkladığı için bu mahkemeler kurulmuyor” diyerek karara tepki gösterdi.
Yargı sistemi güvence sağlamalı
Ulusal Kadın Enstitüsü ise ülkede kadın hakları için bu mahkemelerin kurulması yönünde kampanya yürütüyor. ‘Kadına Yönelik Şiddet Yasası’ kapsamında görülen ceza davalarına çoğu mahkemenin iş yükünü gerekçe göstererek bakmadığını ve duruşmaları çok ileri tarihlere attığını belirten kadınlar, cinsiyet temelli şiddet davalarına bakacak mahkemelerin ayrı olması gerektiğini savunuyor. Enstitü başkanı Monica Bottero, “Yargı sistemi, özellikle ülkenin kırsal kesimlerinde şiddet içeren koşullarda yaşayan kadınlara güvence sağlamalıdır” diyor.
‘Mücadeleye devam edeceğiz’
Uruguaylı kadın hakları aktivisti Valeria Caggiano da “Ülkenin kuzey kesimlerinden daha fazla erkek şiddeti haberleri alıyoruz. Bunlara karşı açtığımız birçok davada neredeyse aylarca duruşma bekliyoruz ya da yaptığımız şikayetlere hiç dava açılmadığını görüyoruz. Şiddet gördüğü için haklarını arayan kadınlar için bu büyük bir endişe nedeni. Bu nedenle erkek şiddetine bakan mahkemelerin kurulması için mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.
DIŞ HABERLER