KMMK’nin 2020 İran raporuna göre Kürtlere yönelik hak ihlalleri: 70 kolber öldürüldü, 44 kişi idam edildi, 263 kişi sorgusuz tutukladı ve 84 kişi intihara sürükledi
Kürdistan İnsan Hakları Derneği (KMMK), İran rejiminin geçtiğimiz yıl Kürt bölgelerinde gerçekleştirdiği insan hakları ihlallerine ilişkin hazırladığı raporu açıkladı. KMMK’nin İran’daki kaynakları üzerinden hazırladığı belirtilen raporda, “yürütme”, “infazlar”, “gözaltılar”, “cinayet”, “polis saldırıları” ve “devlet terörü” başlıklarına yer verildi. Raporda, İran hükümetinin kısıtlamalar ve bağımsız seslere dönük baskıcı politikalarının devam ettiği vurgulandı. Kürtlere dönük yasadışı gözaltı, işkence ve siyasi faaliyetlerin engellenmesi uygulamalarının 2020 yılında arttığı belirtilen raporda, rejimin insanlığa karşı suçlar işlediği kaydedildi.
44 kişi idam edildi, 14 kişi öldürüldü
Raporun “yürütme” bölümünde, geçtiğimiz yıl sadece Kürt bölgesinde aralarında siyasi tutukluların da bulunduğu en az 44 kişinin idam edildiği belirtildi. Söz konusu bölümde, “İran hükümeti alternatif cezalar kullanabilirdi ancak idam cezasını tercih etti. İran hükümeti Doğu Kürdistan’da siyasi suçlamalarla çok sayıda siyasi tutsağı idam etti” ifadelerine yer verildi.
“Devlet terörü ve şiddeti” başlığında, 14 kişinin “sebepsiz” yere öldürüldüğü bilgisine yer verilerek, “Bu insanlar doğrudan bu hükümetin silahlı kuvvetleri tarafından sebepsiz yere öldürüldü” denildi.
Hak ihlalleri
Mahkeme kararı olmadan birçok kişinin gözaltına alındığı kaydedilen raporda, en az 263 kişinin tutuklandığı ve bunların birçoğunun sivil, politik, çevre aktivisti ve gazeteci olduğuna dikkat çekildi. Tutukluların avukat haklarından da mahrum bırakıldığı vurgulanan raporda, devamla şu ifadelere yer verildi: “Dayak ve işkenceyle sorguya çekildi. Mahkemeler ve hakimler, mahkumlara yargılama sırasında kendilerini savunma hakkı vermemiş ve sadece istihbarat ve güvenlik servislerinin kararını onamıştır.”
En az 70 kolber öldürüldü
Raporda, sınır hattında yük taşıyıcılığı yapan ve “kolber” olarak bilinen kişilere dönük hak ihlallerine de geniş bir şekilde yer verilen raporda, sadece geçtiğimiz yıl en az 70 kolberin rejim askerleri tarafından öldürüldüğü ve 176’sının da yaralandığı bilgisine yer verildi.
En az 84 intihar,
Raporun devamında, ekonomik ve sosyal yaşamdaki baskılar nedeniyle birçok kişinin intihar ettiği belirtildi. Raporda, 46’sı kadın olmak üzere en az 84 kişinin intihara sürüklendiği kaydedilerek, bunun nedeninin ise, “anti-feminist yasalar, işsizlik ve yoksulluk” olduğu vurgulandı.
Raporun son bölümünde ise İran ile Irak arasında yıllarca devam eden savaş sırasında sınırda döşenen mayınlardan kaynaklı en az 12 kişinin yaralandığı ve 8 kişinin yaşamını yitirdiği bilgisine yer verildi.
Baskı devam ediyor
KMMK Eşbaşkanı Jahangir Abdollahi Mezopotamya Ajansı’na rapor ve İran’daki insan hakları ihlallerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yıl da faaliyetlerini ülke dışında yürütmek zorunda kaldıklarını dile getiren Abdollahi, ülkedeki kaynaklar ve basına yansıyan haberler üzerinden söz konusu raporu hazırladıklarını aktardı. Abdollahi, İran rejiminin Kürtlere yönelik baskılarının geçtiğimiz yılda da devam ettiğini ve değişen bir durumun olmadığını kaydetti.
Rapordaki bilgilere değinen Abdollahi, idam edilenlerin birçoğunun siyasi faaliyet yürüten Kürtler olduğuna değindi. Tutuklanan kişilerin de muhalif ve siyasi faaliyet yürüten Kürtler olduğuna dikkati çeken Abdollahi, “Özellikle Kirmanşah, Loristan’da çok sayıda Kürt genci gözaltına alındı ve tutuklandı” dedi.
En büyük trajedi: Kolberler
En büyük trajediyi kolberlerin yaşadığını vurgulayan Abdollahi, yaşanan ölümleri “katliam ve insanlığa karşı suç” olarak nitelendirdi. Abdollahi, “Hükümet katliam yapıyor. Bu insanların hiçbir geçim kaynağı yok ve durumları kötü. Kolberlik yaptıklarında da öldürülüyorlar. Büyük bir yaşam hakkı ihlali var. Ancak bu duruma karşı sessizlik de devam ediyor. İran rejimi bu insanları gözaltına da alabilir ama bunun yerine katlediyor. Yaşam koşullarını değiştirmek için adım atmak yerine öldürüyor. Bizim haberdar olmadığımız da ölümler ve yaralanmalar var” diye konuştu.
Kürtler boyun eğmiyor
Abdollahi, intiharların altında yatan nedenin başında ise mevcut baskıcı yasalar ve ekonomik durumun geldiğini söyledi. Kürt bölgelerinde ekonominin daha kötü olduğunu ve baskının daha fazla olduğuna işaret eden Abdollahi, gözaltı ve tutuklamalara da değinerek, şunları söyledi: “Rejime muhalif olanlar tutuklanıyor ve gözaltına alınıyor. Doğu Kürdistan bölgesinde insanların boyun eğmesi isteniyor. Siyasi faaliyetlerde bulunan kişiler en çok baskıya uğrayanlar oluyor. İşkenceye uğruyorlar ve öldürülüyorlar. Ancak buna rağmen Kürtler faaliyetlerini sürdürüyor ve boyun eğmiyor.”
İran rejiminin Kürtleri eşit yurttaş olarak görmediğini ifade eden Abdollahi, “Yargılanan kişi eğer Kürtse daha fazla cezaya çarptırılıyor. Farklı bir halka karşı bir suç işlenmişse daha ağır bir şekilde cezalandırılıyor. İşkenceye uğruyor. Aynı şekilde Doğu Kürdistan’ın coğrafyası da bu politikadan nasibini alıyor” diye belirtti.
Kadınlardan rahatsızlar
Kadın intiharlarına değinen Abdollahi, intiharların da mevcut baskı politikalarından kaynaklandığının altını çizdi. Abdollahi, “Yasalar en büyük neden. Kadın ve Kürt olunca daha fazla öldürülüyor ve baskıya uğruyor. Bu yılki eylemlerde kadınlar öncüydü. Bu da rejimi rahatsız etti ve daha fazla kadınlara yöneldi” ifadelerini kullandı.
Cezaevleri
Hukuk ve adaletin olmadığını vurgulayan Abdollahi, son olarak cezaevlerinin durumuna değindi. Cezaevlerinin her dönem en çok insan hakları ihlallerinin yaşandığı yerler olduğuna dikkati çeken Abdollahi, şöyle devam etti: “Cezaevlerinin bulundukları yerler çok kötü. Cezaevlerindeki koşullar çok kötü. Temizlik yok. Bu durum koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla birlikte daha da kötüleşti. Kimi siyasi tutuklular salgın nedeniyle hayatını kaybetti. Şiddet, baskı ve işkence yaşanıyor. En çok hak ihlali cezaevlerinde maalesef.”
HABER MERKEZİ