Aydın-Germencik, İzmir Seferihisar, Manisa-Soma Salihli-Alaşehir jeotermal ve termik santral yağmasına karşı direniyor
İzmir’in Seferihisar ilçesi Orhanlı Mahallesi’nde Karen Elektrik Üretim A.Ş. tarafından kurulmak istenen jeotermal enerji santraline (JES) karşı direniş sürüyor. Seferihisar Belediyesi, Orhanlı köylüleri ile birlikte, İzmir Valiliği’nin santral için verdiği “ÇED kapsam dışı” kararına İzmir 3. İdare Mahkemesi’nde iptal davası açtı. Bölge halkı santralin asırlık zeytin ağaçları başta olmak üzere tarımsal değeri yüksek olan bölgede tüm yeşil alanlara zarar vereceğini söylüyor. Halkın tepkisi üzerine Gökçam mevkisine kurulan sondaj kulesi, yoğun buhar çıkışının ardından yetkililer tarafından kaldırıldı. Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin, “Orhanlı köyümüzde yapılması planlanan jeotermal santral projesi, temiz havamıza, pek çok tarım ürünümüzün üretildiği alana ve içme suyu kaynaklarımıza kadar zarar verecek. Orkinos Çiftliği’ne karşı verdiğimiz haklı mücadeleyi kazandığımız gibi JES’e de geçit vermeyeceğiz” dedi. Karen Elektrik Üretim A.Ş.’ye 2042 yılına kadar arama ruhsatı verildiği kaydediliyor.
Germencik’te gelişme
Aydın ili Germencik ilçesi Izgar mevkisinde planlanan jeotermal enerji santrali (JES) için verilen ikinci ÇED olumlu kararı da mahkemece iptal edildi. Mahkeme kararında, aynı proje için iki ayrı ÇED olumlu raporu verilmesinin hukuka aykırı olduğuna dikkat çekti.
‘Ürünlerin tadı değişti’
Manisa için de “JES çöplüğü” tanımlaması yapılıyor. CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, Manisa’nın Soma, Salihli ve Alaşehir ilçelerinde resmi açılışları yapılan 1 termik ve 3 jeotermal enerji santraline dikkat çekerek 49 aktif enerji santralinin ortaya çıktığını söyledi. Manisa’nın, devlet eli ve desteği ile talan edildiğini, Manisa halkının yıllardır mücadele ettiği JES’ler yüzünden havasını, suyunu, toprağını ve sağlığını kaybetme tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu vurgulayan Başevirgen “Biz karşı çıktıkça yenileri açılıyor. Manisa JES çöplüğüne döndü. Toprağımız, suyumuz kirlendi. Manisa, santrallerin neden olduğu pis kokudan durulamaz hale geldi. Tarım bitiyor. Her yıl üretim azalıyor. Bereketli Gediz Ovası’nın eski bereketinden eser kalmadı, tükeniyor. Aileleri de hesaba katıldığında 500 binden fazla insan karnını bu topraklar sayesinde doyuruyor ve geçimini sağlıyor. HES’ler, JES’ler ve vahşi madencilik nedeniyle insanlar tarım yapamaz hale geldi” dedi
AYDIN/MANİSA