Rize’deki İkizdere Vadisi’nde taş ocağı yapılmasına karşı çıkan köy muhtarları ortak bildiri yayınladı
Bölge halkının ve ileri gelenlerinin yıllardır süren uğraşmaları sonucu Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından İkizdere Vadisi’nin bölgenin yeni turizm destinasyon alanı olması çalışmaları yapılıyor. Gençağa Karafazlı’nın haberine göre Rize ili, İkizdere ilçesi, İkizdere Vadisi Doğal Sit Alanı, Bakanlık Makamının 13.08.2020 tarihli ve 170536 sayılı olur’u ile kısmen “Doğal Sit-Nitelikli Doğal Koruma Alanı” ve kısmen “Doğal Sit-Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı” olarak tescil edildi. Buna rağmen Cengiz İnşaat’ın İyidere Lojistik Liman İnşaatı için, Ulaştırma ve Bakanlığı Trabzon 11. Bölge Müdürlüğü tarafından Şimşirli köyü ve Cevizlik köyü, Gürdere köyü arasındaki İskencedere Vadisi için yeni ruhsatlar verildi. Buna karşı çıkan 11 köy muhtarı ortak bir bildiri yayınlayarak tepki gösterdi. Muhtarların bildirisinde şöyle denildi:
Bakanlık taş miktarını artırdı
“Geçen sene ruhsat izni alan müteahhit firmaya açtığımız yürütmeyi durdurma davasını kazanmamıza rağmen bu sefer Ulaştırma Bakanlığı tarafından ruhsat başvurusu yapılmış ve İskencedere Vadisi için ruhsat alınmıştır. Daha önce yapılan başvuruda yıllık 100.000 ton çıkarılacak taş bu ruhsatta yıllık 15.724.800 ton/yıla çıkarılmıştır. Bu bölgede yaşayan köylüleri direkt ilgilendiren ve geçim kaynakları tamamen ortadan kaldıracak bu girişimler hiçbir şekilde bölgedeki köylülere danışılmadan yapılıyor. İkizdere Vadisi taş ocaklarına kurban edilemez. Dünyada sayılı vadiler arasında sayılan İkizdere Vadisi’nin kollarından olan İskencedere Vadisi eşsiz bitki örtüsüne sahiptir. Vadide bulunan orman, sayısız yabani hayata ev sahipliği yapmaktadır. ‘Deli Bal’ olarak da bilinen ve vadinin önemli geçim kaynaklarından olan bu ürün, vadide doğal yöntemlerle Gürdere köylüleri tarafından üretilmekte ve temel geçim kaynaklarındandır. Taş ocağının vadiye vereceği en büyük zararlardan bir tanesi de köylülerin en önemli geçim kaynağı olan çay bahçeleridir. Yine vadide bulunan çay bahçeleri köylülerin önemli geçim kaynaklarındandır. Taş ocağı nedeni ile bu yaşam aracını kaybedeceklerdir.
Su kaynakları yok olacak
Her ne kadar Karadeniz su kaynakları açısından zengin gözükse de yapılması planlanan taş ocakları ile yer üstü ve yer altı su kaynakları yok edilecektir. Bu su kaynakları iki köyün ortak kullandıkları kaynaklar olup bu durumda İskencedere Vadisi’nde bulunan iki köy Cevizlik ve Gürdere köylülerimiz su kaynaklarını kaybetmiş olacaktır.”
İmzacı muhtarlar
Şimşirli Köyü Muhtarı İsmail Bir, Çağrankaya Muhtarı Endam Biber, Ilıca Köyü Muhtarı Ali Bilen, Zafer Mahallesi Muhtarı Bayram Yavuz Azak, Yeniyurt Mahallesi Muhtarı Cemal Kösoğlu, Tozköy Muhtarı Orhan Baş, Rüzgarlı Köyü Muhtarı Murat Bayrak, Cevizlik Muhtarı Kenan Tuncay, Gürdere Muhtarı Erdoğan Reyhanoğlu, Yerelma Köyü Muhtarı Mehmet Koç, Bayır Köyü Muhtarı Sefer Ekşi.
RİZE