Barış metnine imza atmaları nedeniyle ihraç edilen ve beraat etmelerine rağmen işlerine dönemeyen Barış Akademisyenleri, 5’inci yılda da imzalarının arkasında olduklarını vurguladı
11 Ocak 2016 tarihinde 100’ü aşkın yurt içi, 350’yi aşkın yurt dışı kurumundan toplam 2 bin 212 akademisyen, “Bu Suça Ortak Olmayacağız” başlıklı metni imzalayarak, Kürt illerinde başta yaşam hakkı olmak üzere, tüm insan hakları ihlallerinin durdurulması, kalıcı barış için müzakere koşullarının hazırlanması ve çözüm yollarının oluşturulması taleplerini kamuoyuyla paylaştı. Ancak bu taleplerinin ardından bu sefer kendileri yoğun hak ihlaline maruz kaldı. Aradan 5 yıl geçmesine rağmen geri adım atmaya Barış Akademisyenleri, Anayasa Mahkemesi’nin beraat kararına rağmen görevlerine iade edilmedi. Baskılara rağmen akademisiyenleri imzalarının arkasında olduklarını belirtti.
Bağımsız akademi şart
Gazetemize konuşan Birarada Derneği Başkanı Barış Akademisyeni Sema Bayraktar, “Anayasa Mahkemesi’nden çok önemli bir karar çıktıktan sonra beraatlarımız söz konusu olabildi. Ancak beraatlara rağmen de hiçbir hakkımız geri verilmedi. Arkadaşlarımız hiçbir yerde çalışamıyorlar. Akademiden ayrılmak zorunda kalan arkadaşlarımız oldu. Birarada Derneği bizim tutunduğumuz önemli bir dayanışma merkezlerimiz oldu” dedi. 8 Ağustos 2018 tarihinde kuruldu. Burada dayanışmamızı örmeye çalışıyoruz. Bir hak aramanın ötesinde bir dernek artık. O günde söylediğimiz gibi akademinin ticarileştirildiğini söylüyorduk. Bugünde bunu görüyoruz. Boğaziçi’ne bir rektör ataması yapıldı. Bir kere daha bağımsız akademinin ne kadar önemli olduğunu gördük. Birarada Derneği bizim için artık, haklarımızın geri alma ötesinde bu bağımsız akademiye yönelik arayışımızın aracı haline geldi. Daha çok yolun başındayız ama bağımsız akademinin kurulması için birlikte çalışmaya devam edeceğiz” diye kaydetti.
HABER MERKEZİ