HDP’li Mahmut Toğrul, seçmeli anadil dersinde yaşanan sorunları Meclis gündemine taşıdı
HDP Antep Milletvekili Mahmut Toğrul, seçmeli anadil dersinde yaşanan sorunları Meclis gündemine taşıdı. Toğrul, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a “Öğrencilerin ders seçme talepleri tam olarak kayda geçirilmekte midir?” diye sordu. 31 Ağustos 2012 tarihinde Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer döneminde bir Seçmeli Dersler Genelgesi yayımlandığını belirten Toğrul, “Seçmeli Dersler Genelgesi ile 2012-2013 eğitim öğretim yılından itibaren, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı tüm resmi ve özel ilkokul ve ortaokullarda ayrıca imam hatip ortaokullarında beşinci sınıflardan başlamak üzere, ortaöğretim kurumlarında ise dokuzuncu sınıftan başlamak üzere kademeli olarak seçmeli ders uygulanmaya başlanmıştır” dedi.
Kaç öğrenci katılıyor?
Toğrul, Selçuk’a kamu ve özel eğitim kurumlarında kaç farklı dilde eğitim verildiğini, Yaşayan Diller ve Lehçeler dersi kapsamında Kürtçe, Kurmanci, Zazaca, Lazca, Adığece, Abazaca ile Gürcüce derslerine katılan öğrenci sayısının kaç olduğunu sordu.
Toğrul, şu soruları yöneltti:
*Milli Eğitim Bakanlığı denetiminde kamu ve özel eğitim kurumlarında farklı kaç dilde eğitim verilmektedir?
* 2020 yılında Yaşayan Diller ve Lehçeler seçmeli dersi için kaç öğretmen ataması yapılmıştır? Bu atamaların son durumu nedir? 2015-2020 eğitim yılında hangi illerde, kaç öğrenci Yaşayan Diller ve Lehçeler seçmeli dersinden eğitim alabilmiştir? Bu eğitimi veren öğretmenlerin branşları nelerdir?
*Anadilinde yapılan eğitimin sonuçları ile ilgili Bakanlığınızca hazırlanmış bir rapor var mıdır? 2012- 2020 yılları arasında Bakanlığınıza bağlı kaç ortaokulda Yaşayan Diller ve Lehçeleri sınıfı açılmıştır, bu okulların şehirlere göre dağılımı nasıldır?
*Yaşayan Diller ve Lehçeler seçmeli dersini kaç öğrenci talep etmiştir? Talep edilen diller hangileridir? Yaşayan Diller ve Lehçeler seçmeli dersine katılan öğrenci sayısı kaçtır?
* MEB’in verilerine göre, Yaşayan Diller ve Lehçeler dersi kapsamında Kürtçe, Kurmanci, Zazaca, Lazca, Adığece, Abazaca ile Gürcüce derslerine katılan öğrenci sayısı veya oranı kaçtır?
* Yaşayan Diller ve Lehçeler seçmeli dersler kapsamında hangi illerde ve ilçelerde sınıflar açılmıştır? Sınıfların açılma oranı nedir? Açılan sınıf sayısı, var olan talepleri karşılamakta mıdır? Eğer karşılamıyorsa neden karşılamamaktadır?
*Okullarda öğrencilerin Yaşayan Diller ve Lehçeler’e ilişkin ders seçme talepleri tam olarak kayda geçirilmekte midir?
*Yaşayan Diller ve Lehçeler seçmeli dersleri vermek üzere hangi dillerde öğretmen atanmıştır? Atanan öğretmen sayısı kaçtır? İllere göre dağılım oranları nedir? Türkiye’deki öğretmen sayılarının eğitim verilen dillere göre dağılımı nasıldır?
* Yaşayan Diller ve Lehçeler seçmeli dersleri için hangi dillerde, hangi kaynaklar hazırlanıp müfredata dahil edilmiştir? Yaşayan Diller ve Lehçeler seçmeli ders materyallerinin yaygınlaştırılması için yürütülen faaliyetler nelerdir?
*Yaşayan Diller ve Lehçeler dersi kapsamında seçmeli dersi MEB tarafından müfredat kapsamına alındı mı? Ders müfredatı için hangi kaynaklar esas alındı? Okulların bu kaynaklara erişimi mümkün müdür? Bu müfredatının hazırlanmasına ilişkin herhangi bir kurul var mıdır? Varsa bu kurul kimlerden oluşmaktadır? Söz konusu seçmeli ders için müfredat dışında ayrıca ders kitapları da mevcut mudur?
ANKARA