Hayvan Hakları Yasası ile ilgili taleplerini dile getirmek için çevrimiçi basın toplantısı düzenleyen Yaşam İçin Yasa İnisiyatifi, yasa teklifinin Meclis’te gündeme getirilmemesini eleştirdi ve taleplerini açıkladı
Neredeyse her gün hayvanlara yapılan işkence görüntüleri sosyal medyaya yayınlanıyor ve yurttaşlar hayvanlara işkence yapıp görüntüleri sosyal medyada paylaşan kişilere dönük herhangi bir işlem yapılmamasına isyan ediyor. Hayvan haklarını koruyan yasa talebi, birçok kez yapılan kampanyalarla dile getirilse de henüz somut bir adım atılmış değil.
Birgün’de yer alan habere göre, Yaşam İçin Yasa İnisiyatifi, Hayvan Hakları Yasası ile ilgili endişelerini ve taleplerini dile getirmek için çevrimiçi basın toplantısı düzenledi. Açıklamada, “Yasanın Meclis gündemine yıllardır inatla getirilmemesi bir yana, nasıl getirileceği yönünde çok ciddi endişelerimiz bulunuyor” denildi.
Açıklamada ilk sözü iki yıl önce hayatını kaybeden yaşam hakkı savunucusu Burak Özgüner’in annesi Eray Özgüner aldı. Eray Özgüner, “Hayvanlar için adaletli bir kanun çıkaralım, hayvanların acısı son bulsun” dedi.
Özgüner’in ardından Yaşam İçin Yasa İnisiyatifi adına ortak açıklamayı Dört Ayaklı Şehir’den Başak Deniz Özdoğan okudu: “Siyasetçiler bu değişiklik taleplerine ya seçimlerden önce, ya da toplum vicdanını yaralayan şiddet vakalarının ardından eğildi ve yasanın Meclis’e geleceğine dair yetersiz açıklamalarda bulundular. Ancak yasanın Meclis gündemine yıllardır inatla getirilmemesi bir yana, nasıl getirileceği yönünde çok ciddi endişelerimiz bulunuyor. Tüm siyasi parti temsilcilerini, zulümden değil, yaşamdan yana olmaya davet ediyoruz.”
Özdoğan, talepleri şöyle sıraladı:
* Hayvana yönelik gerçekleşen öldürme, zalimce davranış, işkence, cinsel şiddet, hayvan dövüştürme, bir hayvan neslini yok etme fiillerine, ertelemesiz ve indirimsiz hapis cezası yaptırımı getirilmeli, ceza alt sınırı 3 yıl olarak belirlenmeli.
* Evcil ve egzotik hayvan üretimi, ticareti ve satışı yasaklanarak suç kapsamına alınmalı ve failler 4 aydan 3 yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılmalı.
* Hayvan dövüşleri, güreşleri ve yarışları istisnasız bir şekilde yasaklanmalı, faillere ağır yaptırımlar getirilmeli.
HABER MERKEZİ