TTB Başkanı Fincancı öncülüğündeki bir heyet, Rus menşeili ‘Sputnik V’ aşısına dair bilgi alma kapsamında Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Aleksey Yerhov ile bir araya geldi
Koronavirüs salgını yayılmaya devam ederken tüm dünyada aşılama çalışmalarına da hız verildi. Önceki hafta Çin menşeili Sinovac aşısını kullanmaya başlayan Türkiye’de de farklı aşıların alınması için çalışmaların sürdüğü belirtiliyor. Türk Tabipleri Birliği (TTB) de bu kapsamda önceki günlerde “Aşı Tüm Canlıların Ortak Değeridir” başlıklı metin yayınlamıştı. Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Aleksey Yerhov, bunun üzerine TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı’ya hitaben ülkesinin yürütmekte olduğu aşı çalışmalarına da değinen bir mektup gönderince TTB, bilgi almak adına Büyükelçi Yerhov ile dün bir araya geldi.
TTB Merkez Konseyi’nden görüşmeye ilişkin bilgi paylaşıldı. Verilen bilgide TTB’nin son değerlendirmesinde ‘Sputnik V’ aşısının neden yer almadığının Yerhov’a şu şekilde aktarıldığı belirtildi: “Yapılan değerlendirmelerin uluslararası geçerliği olan bilimsel yayınlar üzerinden yapıldığı; Sputnik V aşısının da Faz 1 ve Faz 2 çalışmalarına dair güvenilirlik kriterlerine uygun olduğunun heyetimizce görüldüğü belirtilmiştir. Büyükelçi tarafından Faz 3 çalışmalarına ve uluslararası bağımsız bilimsel heyet tarafından incelemelere dair bilimsel makalelerin de çok kısa sürede yayınlanacağı bilgisi verilmiştir.”
‘120 milyon aşı lazım’
Türkiye’de yaklaşık 1 milyon insanın bugüne kadar aşılandığının kaydedildiği açıklamada, “Ancak toplumsal bağışıklığın sağlanması için öncelikle 120 milyon doz aşı gerekmektedir. Bu miktara tam sayısı belli olmayan ve savunmasız gruplar arasındaki mülteciler dahil değildir. Türkiye’nin yetkili ağızlardan alacağını belirttiği en yüksek aşı doz miktarı ise 50 milyondur ve halen çok ciddi bir aşı ihtiyacı görünmektedir” denildi.
“Tüm aşılar gibi COVID-19 aşısının üretimi de sınırları kabul etmemeli insanlığın tümü için planlama yapılmalıdır” denilen açıklamada şu ifadeler yer aldı: “COVAX dayanışma ağı bunu karşılayamayacak ancak iyi niyetli bir dayanışma olarak görülebilirken Türkiye ne yazık ki bu ağda dahi gereklilikleri halen yerine getirmemiştir.
‘Temel kaynağımız ülke veya teknik değildir’
Bir kez daha vurgulamak isteriz ki: Aşı tüm canlılar için hayat kurtaran ortak bir değerdir ve COVID-19 pandemisinde de güvenli ve etkili aşılar ile yapılacak yaygın aşılamanın, salgını kontrol altına almaya katkı sağlayacağı açıktır. Aşıları incelememizde temel kaynak, menşei, üretildiği ülke ve kullanılan teknik değil; Faz 3 verilerinin sonuç raporları ve yayımlanmış bilimsel değerlendirmelerdir.”
HABER MERKEZİ